Zoek
Sluit dit zoekvak.
Modulaire bouw

Schouten Techniek ontwijkt netcongestie

Baanbrekend energiesysteem maakt bouw 96 appartementen mogelijk

 

Terwijl overal bouwplannen in de ijskast verdwijnen wegens het overvolle elektriciteitsnet, komen er in de gemeente Schagen juist 96 appartementen bij. Een unieke oplossing van Schouten Techniek maakte dit mogelijk. “Ons systeem slaat duurzame energie op en gebruikt dit wanneer er vraag naar is. Dit maakt onze opdrachtgevers semi-onafhankelijk van het elektriciteitsnet. Zij besparen dus veel energiekosten én zij kunnen snel bouwen. Veel plannen zijn hierdoor ineens haalbaar. De aanvragen stromen binnen.”

 

Het complex in Schagen bestaat uit 96 appartementen voor vier personen plus een aantal algemene ruimten. De gemeente Schagen had op korte termijn huisvesting nodig voor arbeidsmigranten. HomeFlex is een professionele huisvester voor arbeidsmigranten met eigen projectontwikkeling en beheer van appartementen en is opdrachtgever voor dit project. Voor gasloze nieuwbouw zijn echter zware aansluitingen nodig op het elektriciteitsnet. Die kreeg de opdrachtgever niet. Er ging een streep door het plan. Tenzij iemand op een andere manier kon voorzien in de benodigde energie voor verwarming, warm water en stroom.

 

Geen zware elektriciteitsaansluiting, wel altijd energie
Hier bood Schouten Techniek de oplossing voor het probleem. Zij ontwikkelden een energiesysteem. “Hierin moesten drie doelen verenigen: de energie zelf duurzaam opwekken, de vraag ernaar zo laag mogelijk houden en piekmomenten opvangen”, vertelt Mike Groot. Hij is Hoofd Smart Building Solutions bij Schouten Techniek. “Dat is gelukt door verschillende energiebronnen slim aan elkaar te koppelen. Energie is nu altijd beschikbaar en het warmtecomfort is geborgd. En dat zónder zware elektriciteitsaansluiting.”

 

Duurzame energie in balans met de vraag
Die energiebronnen variëren van aardwarmte en zonnepanelen tot warmtekrachtkoppelingen en een accupakket. Mike Groot: “We hebben hun krachten gebundeld en laten deze voortdurend met elkaar communiceren. Een technisch verhaal, maar uiteindelijk houden ze samen de energievraag en -beschikbaarheid in balans. De systeembelasting blijft altijd gelijkmatig en efficiënt, elk moment van de dag, elk seizoen. En doordat we zelf duurzame warmte, koude en stroom opwekken, is een mini-aansluiting bij Liander voldoende.”

 

Ongeveer een half jaar bouwtijd
Extra bijzonder aan De Lus is dat de bouw op locatie ongeveer een half jaar duurde. Dat is een groot voordeel van modulair bouwen. Schouten Techniek vormt al jaren een drie-eenheid met Ursem Modulaire Bouwsystemen en Heddes Bouw & Ontwikkeling. Hun bouwwerken hebben nog een groot voordeel: ze zijn demontabel. Mike: “De gemeente heeft een vergunning afgegeven voor twintig jaar. Daarna zouden ze verplaatst kunnen worden. Een tijdelijke vergunning leverde tijdwinst op in de aanvraagprocedure én het bood de gemeente de kans om tijdelijk af te wijken van het huidige bestemmingsplan van dit bedrijventerrein.”

 

Eén totaaloplossing door één partij
De innovatie maakt niet alleen de tongen los in de bouwwereld, het levert ook veel trots en werkplezier op binnen Schouten Techniek. Mike: “Alles wat wij als totaalinstallateur bieden zit erin. Eén optimale oplossing, inclusief klimaatinstallatie, door één partij. Dat is een unieke teamprestatie.” Het bedrijf uit Zwaag neemt ook het technisch beheer en onderhoud op zich.

 

Nu doorpakken soms zelfs goedkoper
Mike vervolgt: “De problemen door netcongestie zijn niet binnen een paar jaar opgelost. Maar de bouw kan niet wachten. Dit is dé oplossing. Exploitatiemodellen bewijzen dat nu starten zelfs goedkoper kan zijn dan conventionele duurzame bouw met normale energieaansluitingen, zeker als de bouwvertraging nog hoger oploopt dan men nu al verwacht. Veel plannen hoeven dus niet meer de ijskast in. Dat merken we ook aan de aanvragen. Dus als je dit leest en jij wilt ook de kick ervaren van duurzaam innoveren: bel Schouten Techniek!”

Wij gaan graag met je in gesprek

Meewerken aan onze projecten?

Waar wij trots op zijn

Meer projecten

Schouten Techniek ontwijkt netcongestie

Schouten Techniek en VHGM presenteren Triplet bodembron

Fort bij Aalsmeer

28 appartementen Kuin Opmeer

Belgischestraat – Zaandam

Jan Glijnisweg Heerhugowaard