Zoek
Sluit dit zoekvak.
Utiliteitsbouw

De Schatkaart Amsterdam

Prefab WKO-ruimten: de toekomst is nu!

 

Dit zijn Martin en Paul Bransen. Twee generaties monteurs, ontelbaar ideeën. Vader Martin is nu met pensioen. Het laatste project waar zij samenwerkten vormde de opmaat voor een grote stap voorwaarts in de klimaattechniek: prefab WKO-ruimten. “Als de ouderen stoppen en jongeren moeilijk te vinden zijn, dan moet je je installatiemethoden daarop aanpassen.”

 

Officieel is 31 mei 2023 Martins laatste werkdag. Maar hij heeft nog zo veel vrije dagen staan dat hij in maart al is gestopt. Martin (66) werkte dik vijftig jaar bij Schouten Techniek! In 2001 begroette hij zijn zoon Paul (39) als stagiair. “Daar keek ik niet van op. Als kind was hij altijd al met zijn handen bezig”, vertelt Martin.

 

Samen de eerste prefab WKO-ruimte geïnstalleerd
Twintig jaar lang kwamen de twee elkaar regelmatig tegen op de bouw. Bij integraal kindcentrum De Schatkaart op IJburg installeerden zij twee warmtepompen voor zowel koeling als verwarming. Het was de eerste keer dat wij een WKO-ruimte prefabriceerden. Martin: “Toen het op locatie werd aangeleverd was tachtig procent al klaar. Wij hoefden alleen de onderdelen nog in elkaar te zetten en aan te sluiten.”

 

De bouw aantrekkelijker maken voor de jeugd
De voordelen van ‘prefabben’ zijn groot. Waar je op locatie soms regen, kou en stroomproblemen tegenkomt, werken wij in onze werkplaats schoon, droog en snel. “Maar het belangrijkste is dat wij hiermee een brug naar de toekomst slaan”, vertelt Martin. “Jongeren zijn moeilijk warm te krijgen voor de bouw. Maar hiermee maakt Schouten Techniek het een stuk aantrekkelijker. Je bent namelijk super innovatief en duurzaam bezig, zonder ouderwets zwaar of vies werk.”

 

Prefab bouwpakketten zijn de toekomst
“In het mooiste geval is straks één 3D-model bepalend voor de hele techniekruimte”, vult Paul aan. “Iedereen die tekening kan lezen en een sleutel kan vasthouden, kan dan een WKO-installatie in elkaar zetten. Ik ben al bezig met de volgende stap: een bedrijf dat vooraf alle leidingen zaagt, op de millimeter nauwkeurig. Dat maakt het bouwpakket nog eenvoudiger, het bespaart restafval én het scheelt onze monteurs heel veel arbeidsuren.”

 

“Bij Schouten Techniek kun je alle kanten op”
Martin vindt het mooi om te zien dat zijn zoon er zo mee bezig is. “Dat is ook de verdienste van Schouten Techniek: zij staan open voor onze ideeën. En je kunt hier alle kanten op. Iedereen die graag aan een brommertje sleutelt raad ik daarom aan om bij Schouten Techniek rond te kijken. De installatietechniek heeft namelijk alles, van mooie dingen fiksen tot nieuwe uitdagingen. Maar vooral: doen wat je leuk vindt!”. Met een knipoog: “Voor je het weet werk je hier 50 jaar.”

Wij gaan graag met je in gesprek

Meewerken aan onze projecten?

Waar wij trots op zijn

Meer projecten

Schouten Techniek ontwijkt netcongestie

Schouten Techniek en VHGM presenteren Triplet bodembron

Fort bij Aalsmeer

28 appartementen Kuin Opmeer

Belgischestraat – Zaandam

Jan Glijnisweg Heerhugowaard