Zoek
Sluit dit zoekvak.
Technisch beheer & onderhoud

Compagniehaven Enkhuizen

Een gebouw verwarmen en koelen met behulp van oppervlaktewater? Het gaat gebeuren in de Compagnieshaven in Enkhuizen. Vandaag werd de eerste paal geslagen van de nieuwe, gasloze havenwinkel. Schouten Techniek plaatst de warmtepomp en verzorgt ook alle andere gebouw-installaties. Een uniek project dat klein begon en groot eindigt. 

 

Op woensdag 8 februari 2023, vergezeld door een stralende winterzon, gingen om stipt 15.00 uur confettikanonnen af. Gevolgd door de luide klappen van de heimachine. Medewerkers van de haven, bouwbedrijf K. Dekker Bouw & Infra BV,  Nathan Systems en Schouten Techniek proostten met elkaar om dit te moment te vieren. De aanvoerleidingen voor de warmtepomp steken al ongeduldig uit de grond. Tijd om te knallen!

 

Damwanden als eindeloze energiebron
Het energieconcept komt uit de koker van Nathan Systems uit Zevenaar en damwandleverancier Gooimeer. De kades van de haven zijn bekleed met stalen damwanden die zijn voorzien van collectoren. Hierdoor wordt een water/glycol mengsel rondgepompt die energie uit de watertempratuur haalt. Een warmtepompsysteem zet dit om in warmte. Zo kan de Compagnieshaven straks al haar gebouwen verwarmen en koelen. Thermische energie is het hele jaar door beschikbaar, gratis en oneindig. Er is dus geen gas meer nodig hier en ook geen aardwarmteboringen.

 

De keuze voor Schouten Techniek was snel gemaakt
Dit systeem is gloednieuw. Daarom adviseerde Nathan Systems de haven om hier een gerenommeerde installatiepartner bij te betrekken. Eentje die de kennis heeft, die groot genoeg is én die enthousiast wordt van innovatie. Afgelopen jaar heeft Schouten Techniek verdeelkasten en elektradozen op de steigers vervangen. Die samenwerking beviel de medewerkers van de haven goed. Nathan had ook al goede ervaringen met ons, toen was de keuze snel gemaakt.

 

Eén installateur voor totale ontzorging
Afgelopen jaar boekten wij het eerste succes al: havenrestaurant De Mastenbar is aangesloten op de energiedamwanden. Zo moderniseren wij een voor een alle gebouwen op het terrein. Schouten Techniek brengt ook de staat van alle bestaande technische installaties in kaart, van elektra tot airco’s. Tot slot maken wij samen plannen voor efficiënt beheer en onderhoud. Hierdoor verzekert de haven zich van jarenlang zorgeloos, duurzaam gebruik.

Wij gaan graag met je in gesprek

Meewerken aan onze projecten?

Waar wij trots op zijn

Meer projecten

Fort bij Aalsmeer

28 appartementen Kuin Opmeer

Belgischestraat – Zaandam

Jan Glijnisweg Heerhugowaard

Tramhalte Schagen

Techniekvleugel Martinus College