Zoek
Sluit dit zoekvak.
Utiliteitsbouw

Santfort, Zandvoort

Eerste triplet bodembronsysteem in Nederland

In beschermde waterwingebieden zijn de mogelijkheden voor bodembronnen beperkt, zowel qua aantal als capaciteit. Toch wilde energieleverancier Econic in Zandvoort 113 nieuwe woningen voorzien van gasloze warmte-installaties. De oplossing van Schouten Techniek: in één gat plaatsen we drie bronnen op verschillende diepten. En zo zag het allereerste triplet bronsysteem van Nederland het levenslicht.

Wij ontwikkelden dit bodemenergiesysteem samen met VHGM uit Hillegom. Het komt neer op in één gat (geboord door Dura Therm) met drie bronnen op verschillende dieptes. Hierdoor heeft elke bron een andere temperatuur. In de zomer gebruiken we de koudste, in de winter de warmste. En in de tussenseizoenen spreken we de middelste bron aan.

Dit systeem heeft grote voordelen

Ten eerste hoeft er maar één gat te worden geboord. Ten tweede is de belasting per bron kleiner omdat we die spreiden. Ten derde zijn er minder zware pompen nodig omdat de hoeveelheden water kleiner zijn. En last but not least: zonder deze gespreide wateronttrekking en regeneratie waren bodembronnen in waterwingebied sowieso onmogelijk.


Van het een…

Gedurende het proces besloot Econic ook de levering en installatie van de individuele warmtepompen aan Schouten Techniek toe te vertrouwen. Tot slot nemen wij de komende jaren ook het beheer en onderhoud voor onze rekening.

Wij gaan graag met je in gesprek

Meewerken aan onze projecten?

Waar wij trots op zijn

Meer projecten

Schouten Techniek ontwijkt netcongestie

Schouten Techniek en VHGM presenteren Triplet bodembron

Fort bij Aalsmeer

28 appartementen Kuin Opmeer

Belgischestraat – Zaandam

Jan Glijnisweg Heerhugowaard