Zoek
Sluit dit zoekvak.
Woningbouw

Schouten Techniek en VHGM presenteren Triplet bodembron

Nieuwbouw eerder haalbaar, bestaande bouw beter verduurzaamd

Meer vermogen met dezelfde capaciteit als een conventioneel bodemenergiesysteem van doubletten. Met lagere initiële kosten en een grotere onbalans is mogelijk. Er is aanzienlijk minder elektra nodig om gebouwen te verwarmen en te koelen. Dat zijn de grootste voordelen van de triplet bodembron. Schouten Techniek en VHGM ontwikkelden dit systeem samen.

 

Projectontwikkelaars en warmteleveranciers reageren enthousiast op de Triplet bodembron. De innovatie biedt hen flink meer mogelijkheden, zowel in bestaande als nieuwbouw. Twee reeds gerealiseerde projecten bevestigen dit.

 

Derde bron voorziet in de piek
Maarten Roskam, WKO-specialist bij Schouten Techniek, stipt aan hoe dat kan: “Naast een warmte- en koudebron heeft de Triplet ook een neutrale bron. Deze volstaat voor verwarming van het gebouw in de tussenseizoenen. In de zomer slaan we alle warmte uit het gebouw met een hogere temperatuur op in de warmtebron. Die wenden we alleen aan in de winter tijdens de piekvraag.”

 

Zelfde bron, meer vermogen
Dit heeft vergaande positieve effecten. Dick van Harlingen, commercieel directeur bij VHGM, vult aan: “Het leidt tot hogere temperatuurverschillen tussen de warme en koude bron. Dat resulteert weer in meer vermogen met eenzelfde capaciteit. Zo gaan we heel zuinig om met de bodemwarmte, met maximaal rendement.” De twee al gerealiseerde projecten bewijzen dit. Een temperatuurverschil van 8,5K tijdens piekbedrijf is hier gangbaar.

 

Geen externe regeneratie nodig
De bodem wordt op een slimme manier gebruikt door energie op het juiste moment en op juiste plek terug te stoppen. Voorstudies van VHGM bepalen dat. Maarten: “Hierbij is dus geen aquathermie of andere externe regeneratie nodig. Er ontstaan zelfs geen kortsluitstromingen, ondanks de grote onbalans van 500 tot 600 procent. Al met al resulteert dit in minder kosten in de aanschaf, het onderhoud én in het elektraverbruik. Zo maakt de Triplet bodembron vele businesscases een stuk sneller haalbaar.”

 

Nieuwe kansen bij klein terreinoppervlak
Bij een klein terreinoppervlak is het vaak lastig om een grondwatersysteem te positioneren. Bij een thermische onbalans in de bodem treedt snel kortsluiting op tussen de koude en warme bellen. De Triplet bodembron van Schouten Techniek en VHGM is dan dé oplossing om hier toch een bronsysteem te realiseren, met als extra voordeel de lagere investeringskosten.

 

Ook voor verduurzaming bestaande bouw
De Triplet bodembron is in allerlei varianten te maken, passend bij de energiebehoefte per project en bij de bodem per locatie. Deze flexibiliteit, in combinatie met eerdergenoemde voordelen, maakt de innovatie ook zeer geschikt voor bestaande bouw. “Hier ligt landelijk een grote opgave in de verduurzaming. Men wil gasloos, efficiënt en verantwoord verwarmen en koelen. Onder de juiste voorwaarden is dit de oplossing”, aldus Dick.

 

Inclusief 30 jaar beheer en onderhoud
Na de installatie neemt ontfermt Schouten Techniek zich maar liefst dertig jaar over de instandhouding. Dit omvat alle facetten van technisch beheer en onderhoud. Maarten: “Wij monitoren en analyseren de Triplet bodembron doorlopend. Hiervoor ontwikkelden wij eigenhandig speciale software. Zo blijft het energetische rendement optimaal. De nauwkeurige inzichten helpen ons ook om de Triplet bodembron continu verder te verbeteren.”

 

Jarenlange ervaring en kennis gebundeld
Schouten Techniek en VHGM hebben de Triplet bron al met succes toegepast bij twee projecten. Waar VHGM vooraf de ondergrondse werking bestudeert en berekent, verzorgt Schouten Techniek de bovengrondse installatie. Zo versterken de duurzame specialisten elkaar al jarenlang. Samen ontzorgen zij hun opdrachtgevers van eerste ontwerpadvies en vergunningsaanvraag tot realisatie en beheer met eigen software.

 

Wilt u meer weten?
Vraag een kennismakingsgesprek aan met Jeroen Droog van Schouten Techniek. Als alle partijen de Triplet bodembron zien zitten, volgt een quickscan van uw beoogde project. Bel 0229 291 500 of stuur een e-mail.

Wij gaan graag met je in gesprek

Meewerken aan onze projecten?

Waar wij trots op zijn

Meer projecten

Schouten Techniek ontwijkt netcongestie

Schouten Techniek en VHGM presenteren Triplet bodembron

Fort bij Aalsmeer

28 appartementen Kuin Opmeer

Belgischestraat – Zaandam

Jan Glijnisweg Heerhugowaard