Search
Close this search box.
Medewerker aan het woord

Tess Kok – Elektromonteur

Ieder jaar een ‘nieuwe skill’ leren. Dat is het motto van onze enige vrouwelijke elektromonteur Tess (27). Het was ook de reden waarom zij drie jaar geleden de paardenwereld inruilde voor een carrière in de techniek. Hier gaan de ontwikkelingen razendsnel én kan ze bijdragen aan een duurzamer Nederland. Ze hoopt dat meer vrouwen voor deze sector gaan kiezen. “Wij hebben toch een andere, misschien zelfs frisse blik op het werk.”

 

De wil om steeds te blijven leren heeft ze meegekregen van haar ouders. Met name haar moeder, die zelf ook servicemonteur is geweest, was een groot voorbeeld. “Misschien koos ik niet eens zozeer voor dit vak op zich, maar voor de oneindige mogelijkheden die hier liggen. Met de huidige noodzaak tot verduurzaming weet je dat de ontwikkelingen zich in hoog tempo zullen blijven opvolgen. Je kunt dus altijd nieuwe dingen leren. Zelfontplooiing. Dat houdt je werk leuk.”

 

Elke dag is anders
Uiteraard werkt Tess ook gewoon graag met haar handen. Dingen maken. Daarom koos zij ruim twee jaar geleden voor een opleiding bij Installatiewerk. Niveau 3 heeft ze in pocket. Nu gaat ze via Schouten Techniek voor Niveau 4. Ondertussen werkt ze vijf dagen per week als servicemonteur elektra. “Elke dag is anders. ’s Ochtends rij ik eerst naar de zaak voor spullen of overleg, en anders direct naar de locatie. Daar voer ik preventief en serviceonderhoud uit in de technische ruimten, of verhelp ik storingen.”

 

Minder drama en gezeur
De geboren Rotterdamse, die met haar man verhuisde naar Hensbroek, heeft vrijwel alleen mannelijke collega’s. Ze voelt zich er prettig bij. “Volgens mij is er onder mannen minder drama en gezeur. Dingen benoemen, oplossen en doorgaan. Zelf ben ik ook niet altijd even tactisch, haha! Maar er kunnen ook écht harde woorden vallen. Dan ga ik wel even in hoekje zitten met mijn pakje Fristi, tot er weer redelijk gesproken kan worden.”

 

Charme van de installatiewereld
Ondanks de goede klik met de mannen, hoopt Tess dat meer meiden de charme gaan inzien van de installatiewereld. “Techniek is zo mooi! Voor jezelf, de gebruikers en voor de wereld. Twijfelende vrouwen nodig ik soms uit om even op een project te komen kijken. Zien doet volgen. De maatschappij roept dat we minder in hokjes moeten denken, maar in de bouw gebeurt dit nog te veel. Mensen zijn vaak verbaasd dat er een vrouw voor hun neus staat.”

 

Op naar meer vrouwen in de bouw
“Daar doen vrouwen zelf aan mee, hoor”, vervolgt Tess, “zij denken ook vaak dat techniek alleen voor jongens is. Wat dat betreft is het goed dat er meer aandacht is voor genderneutraliteit, vooral op jonge leeftijd. Geef meisjes eens Technisch Lego in plaats van poppen. Thuis, maar ook op school. Laat elk kind gewoon alles ontdekken! We zijn wel op de goede weg. Ik ben ervan overtuigd dat er over twintig jaar veel meer vrouwen in de bouw werken.”

 

Net even anders
Vrouwen denken en doen vaak net even anders aan dan mannen. Een extra meerwaarde, vinden wij bij Schouten Techniek. Tess beaamt dat. “Ik wil niet generaliseren, maar over het algemeen hebben dames iets meer oog voor detail. Ook op het gebied van veiligheid en voorbereiding. Een voorbeeldje? Ik check altijd welke monteurs nog meer naar een project komen. Als ik weet dat iemand bepaalde benodigdheden in zijn bus heeft, hoef ik daarvoor niet langs de zaak. Scheelt weer tijd. En Co2-uitstoot!”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Meer nieuws & updates

Project Bavodorp – Hoge klanttevredenheid

Nico Schouten

50-jarig dienstverband Nico Schouten

nominatie Schouten Techniek

Schouten Techniek is genomineerd voor ‘Installatiebedrijf van het Jaar’

Opening nieuwe sportruimte 2024

Ed van der Grijspaarde – Projectleider TBO

Nieuwe ‘Werken bij Schouten Techniek’ website