Modulaire bouw is de sleutel tot betaalbaarheid.
Op de plek waar vroeger de cipierswoningen van de Bijlmerbajes stonden, verrijst nu een ander toonaangevend bouwwerk: een studentenhotel van elf verdiepingen hoog met 480 wooneenheden. Hiervoor werken hoofdaannemer Heddes Bouw, Ursem Modulaire Bouwsystemen en Schouten Techniek nauw samen in Team Modulair. “Onze 3D prefab badkamers en de totale E-, W- en S-installatie zijn essentieel in het creëren van betaalbare huisvesting.”
De leden van Team Modulair waren al in het ontwerpstadium betrokken bij dit project. Hoge nieuwbouw midden in een grootstedelijk gebied levert namelijk altijd uitdagingen op. Het is er krap en druk. Marco Meerhof, bedrijfsleider Modulaire Bouw bij Schouten Techniek: “Hiervoor hebben wij een drietal troeven. Wij maken gebruik van constructieve tunnelmethodiek, wij voeren prefab gevelelementen uit als één samengesteld sandwichpaneel en wij plaatsen prefab badkamers waarin alle technische installaties van de woning al zijn geïntegreerd.”
Sneller, efficiënter en voordeliger
Deze integrale prefab-aanpak scheelt op de bouwplaats veel installatie- en montagewerk. Marco: “Hierdoor leverden wij tijdens het bouwproces elke week één hele verdieping casco op. Dat is enorm snel, wat de buurt veel overlast bespaart. Daarnaast werkt dit efficiënter en voordeliger. Dat bespaart de opdrachtgever weer kosten. Dit lukt uiteraard alleen met een gedegen voorbereiding, strakke planning en bouwpartners waar je van op aan kunt.”
Alle gebouwinstallaties uit één hand
Bij de gehanteerde tunnelmethodiek blijft een groot deel van het beton in het zicht. Dit geeft het interieur van de hotelkamers een stoere industriële uitstraling. Verder heeft elk studentenvertrek een eigen meterkast, warmte- en koude-unit, keukenblok, douche en toilet. Op de begane grond bevindt zich een restaurant en een commerciële ruimte. Van onder tot boven verzorgt Schouten Techniek alle gebouwinstallaties, deels in de fabriek van Ursem Modulaire Bouwsystemen, deels op locatie.
Hoogste score BREEAM certificaat
Deze installaties zijn uiteraard zo duurzaam mogelijk gemaakt. “Wij kozen onder meer voor warmte-pomp-installaties en zonnepanelen. De panelen plaatsten wij in een speciale staalconstructie op het dak en geïntegreerd in de prefab gevels. Hierdoor kwamen wij ondanks de beperkte ruimte toch aan de gewenste hoeveelheid zonne-energie”, vertelt Marco. De energiebesparing en de efficiënte bouwmethode deden een flinke duit in het zakje voor de BREEAM certificering. De totale duurzaamheidsprestatie van het gebouw is beoordeeld met een prachtige waardering van 5 sterren.