Search
Close this search box.
Woningbouw

Belgischestraat – Zaandam

RENOVATIE • 100 jaar oude woningen krijgen Energielabel A

Boorstelling door de lucht van tuintje naar tuintje

Woningen uit 1915 met een eigen bodembron, vloerverwarming én -koeling. Niet slecht voor sociale huur! Woningcorporatie Parteon maakt het mogelijk in Zaandam. Van Lith Bouw voerde de grondige renovatie uit, Schouten Techniek verzorgde alle technische installaties. “Het was passen en meten, maar ik hou wel van wat spanning”, aldus onze projectleider Erik Schaap.

 

Het gaat om 30 woningen in de Belgischestraat. Alleen de monumentale voor- en zijgevels en het dak bleven behouden. Daarna bouwden de mannen van Van Lith alles opnieuw op, inclusief funderingsherstel. Uiteraard gingen de woningen ook van het gas af. Het eindresultaat in 2024: supermoderne woningen met energielabel A én een authentieke uitstraling.

 

Blij met alternatief plan
Oorspronkelijk zette Parteon in op een oplossing met cv-ketels en radiatoren. Erik Schaap van Schouten Techniek vertelt: “Hierop nodigden wij Parteon en Van Lith uit voor een kop koffie. Wij lieten hen zien dat zij hiermee grote kansen lieten liggen, zowel qua comfort en energielasten als qua investering. Achteraf zijn ze erg blij dat wij zo actief meedachten!”

 

Koel zonder airco
“Met de elektra, het loodgieterswerk, klimaat- en ventilatietechniek lag het totale installatiepakket in onze handen”, vervolgt Erik. “Wij vernieuwden alles volledig, van keuken tot badkamer tot riool. Met de vloerverwarming kunnen de bewoners hun woning nu ook koelen. Dat werkt bijna net zo goed als airconditioning, maar dan zonder geluid en luchtbeweging.”

 

Kleine tuinen, groot materieel
Alle woningen kregen een individuele bodembron. Daarin zat ook de grootste uitdaging. Erik: “Wij moesten met groot materieel kleine tuintjes in. Dat was behoorlijk passen en meten. Uiteindelijk hebben wij die boorstelling met een kraan steeds over de schutting heen getild! Onze partner ENCOR, die de boringen verrichtte, dacht geweldig met ons mee.”

 

De helft van het succes
Erik is sowieso erg te spreken over de samenwerking. “De jongens van Van Lith houden wel van een uitdaging, net als ik. Dat geldt ook voor Vena Group BV, die de complexe vloerverwarming aandurfde. Iedereen snapt wat zo’n grondige renovatie vergt. Daarom verliep alles op schema, ondanks dat dingen soms anders liepen dan verwacht. Een goede samenwerking is de helft van je succes!”

Wij gaan graag met je in gesprek

Meewerken aan onze projecten?

Waar wij trots op zijn

Meer projecten

Schouten Techniek ontwijkt netcongestie

Schouten Techniek en VHGM presenteren Triplet bodembron

Fort bij Aalsmeer

28 appartementen Kuin Opmeer

Belgischestraat – Zaandam

Jan Glijnisweg Heerhugowaard