Search
Close this search box.
Modulaire bouw

OKU House Amsterdam

Bijzonder sterk ‘staaltje’ werkvoorbereiding.

 

In de Schouten Techniek groepsapp komt de zoveelste indrukwekkende foto voorbij. Kolossale stalen vloerdelen van 15 x 3 x 1,5 meter gaan langzaam door de lucht, inclusief leidingwerk waar straks nooit meer iemand bij kan. Na jaren van minutieuze voorbereiding is de bouw van het OKU House in Amsterdam in volle gang. 

 

In het OKU House komen 324 huurwoningen. Dura Vermeer is de hoofdaannemer. Schouten Techniek realiseert hier alle installatietechniek, van energieopwekking (in opdracht van Eteck) tot elektra, van sanitair en ventilatie tot brandmeldinstallatie en toegangscontrole.

 

Stalen vloer op poten
Het project staat grotendeels op palen: het wordt gebouwd boven bestaande kantoorcomplexen. Zo krijgt de bestaande wijk er een groot woonoppervlak bij. De stalen ‘tafelconstructie’ is een uitdagende manier van bouwen. Namens Schouten Techniek is Jeroen Agema de uitvoerder. Hij is tevreden over het verloop. “Maar alle credits zijn voor de jongens op kantoor, hoor! Zij startten de voorbereiding al in 2019. Wij voeren alleen de laatste handelingen uit.”

 

Prefabricage in Zwaag en Almelo
Maar die laatste fase is minstens zo belangrijk. De vloer op hoogte bestaat uit tachtig langwerpige boxen. Hierop komen de appartementen. Elk deel is al voorzien van buizen voor riolering en hemelwaterafvoer. Die hebben wij in Zwaag geprefabriceerd en bij staalleverancier Buiting (Almelo) bevestigd. Zodra een vloerdeel opgesloten ligt, kan niemand er meer bij. Hoofdmonteur Sanitair Bart Vriend heeft de eer om de uiteinden voorgoed aan elkaar te smelten. Hij herhaalt deze handeling 80 keer.

 

Gedetailleerd werkplan
Voelt Bart nu extra druk? “Nee. Helemaal niet eigenlijk”, glimlacht hij. “Buiting, Dura Vermeer en Schouten Techniek hebben samen een gedetailleerd werkplan gemaakt. Voor de ophanging leverde specialist Hilti een speciale draadverbinding. Hiervoor kregen wij een training in Zwaag. De buizen zelf controleren wij vooraf dubbel op lekkage. En bij het uiteindelijke vastsmelten is alles super schoon. Het is honderd procent zeker dat alles honderd procent dicht is.”

 

Inventief installatie-ontwerp
In eerste instantie zou er meer installatiewerk in de vloer komen. Het bouwteam wilde echter geen onnodige risico’s nemen. Schouten Techniek maakte een inventief ontwerp om de installaties op hogere verdiepingen te kunnen monteren. Het gaat om water, verwarming, elektra, ventilatie en kabels voor nutsbedrijven. Ons team op locatie bestaat nu uit zes tot acht man. In de afbouwfase schalen we op tot 40-50 man, inclusief onze onderaannemers.

 

Spectaculair gezicht
Eerst de vloer afmaken. Het weer werkt mee vandaag. Geconcentreerd hijst de kraanmachinist weer een boxvloer vijftien meter de lucht in. Een spectaculair gezicht. Zijn kraan staat op vier heipalen, die speciaal hiervoor zijn geslagen. De vloerdelen, gemaakt van drie centimeter dik plaatstaal, wegen zo’n 22 ton per stuk. Hoewel deze bijzondere bouwwijze voor ons nieuw is, twijfelde Jeroen geen moment toen hij hiervoor werd gepolst. “Een unieke kans toch? En het kan mij niet groot genoeg!”

 

“Extra spanning? Nee hoor, wij zijn honderd procent zeker van ons werk”

Wij gaan graag met je in gesprek

Meewerken aan onze projecten?

Waar wij trots op zijn

Meer projecten

Schouten Techniek ontwijkt netcongestie

Schouten Techniek en VHGM presenteren Triplet bodembron

Fort bij Aalsmeer

28 appartementen Kuin Opmeer

Belgischestraat – Zaandam

Jan Glijnisweg Heerhugowaard