Search
Close this search box.
Utiliteitsbouw

Opvanglocaties Hoorn

Opvanglocaties in recordtijd

Begin 2022 brak de oorlog in Oekraïne uit. De gemeente Hoorn vroeg Schouten Techniek om hulp bij het realiseren van opvanglocaties. Samen met onze partner Heddes Bouw gingen wij deze uitdaging aan. Teamleden vrij maken, materialen verzamelen en aan het werk. In slechts enkele weken transformeerden wij twee leegstaande kantoorpanden tot opvanglocaties voor in totaal 280 vluchtelingen.

 

Medewerker aan het woord over dit project:

Was het gekkenwerk? Eigenlijk wel, beaamt Johan van de Biezenbos, onze werkvoorbereider van dienst. “Samen met een medewerker van gemeente Hoorn gingen Heddes Bouw en Schouten Techniek naar de eerste beoogde locatie. Dit was de Koopvaarder, een kantoorpand van twee etages. Wat kunnen wij hiervan maken, was de grote vraag. Er moesten slaapkamers komen, toiletten, douchegelegenheid, wasmachineruimte, keuken en een grote eetkamer. Wij maakten direct een plan. De dag erna bespraken wij dit met de gemeente. Vrijdag gooiden we onze planning om, zodat wij vijf man vrij hadden gemaakt. De maandag erop zijn wij gestart met bouwen!”

 

Van kantoren naar slaapkamers
Het nieuwe geheel kon efficiënt worden verwarmd met acht warmtepompboilers. “Daarmee stuitte ik direct op het volgende probleem: waar halen wij die vandaan? Door de huidige levertijden zijn deze materialen schaars. Ik heb dat weekend heel Nederland afgespeurd! Maar het is gelukt”, vertelt Johan. “Alle kantoortjes zijn slaapkamers geworden, inclusief verwarming en de nodige stroompunten. De open gebouwdelen zijn omgebouwd tot gezamenlijke ruimten. Daarbij hebben wij ook een brandmeldinstallatie aangelegd. De jongens van Heddes hebben ook keihard gewerkt. De gemeente heeft het riool aangepast. En na twee weken leverden wij het project op.”

 

“Stressvol, maar ook leuk en leerzaam!”

Een maand later herhaalde hetzelfde team dit kunstje aan de Verlengde Lageweg, ook in Hoorn. Waar de Koopvaarder plaats bood voor 80 vluchtelingen, konden hier 200 mensen terecht. “Gelukkig kregen we hier iets meer tijd”, lacht Johan. Hij kijkt terug op twee stressvolle, maar ook leuke projecten. “Ik ben nieuw in deze functie, dus moest ik ineens samenwerken met mensen die ik nog niet eerder had gezien. Maar je leert elkaar snel kennen zo, hoor! We waren voortdurend aan het schakelen. Na afloop bedankte de gemeente Hoorn ons met een gezellige barbecue. Al met al een bijzondere, mooie en leerzame ervaring!”

Wij gaan graag met je in gesprek

Meewerken aan onze projecten?

Waar wij trots op zijn

Meer projecten

Schouten Techniek ontwijkt netcongestie

Schouten Techniek en VHGM presenteren Triplet bodembron

Fort bij Aalsmeer

28 appartementen Kuin Opmeer

Belgischestraat – Zaandam

Jan Glijnisweg Heerhugowaard