Zoek
Sluit dit zoekvak.
Utiliteitsbouw

Appartementencomplex Amstelstation, Amsterdam

Innovatie maakt verschil tussen wel of niet bouwen


Met partner Ursem Modulaire Bouwsystemen maken wij nieuwbouw in drukke, krappe gebieden mogelijk. En dankzij onze unieke WKO (primeur in Nederland!) voldeed dit gebouw aan de duurzaamheidseisen en kreeg opdrachtgever Heddes Bouw groen licht.

 

Wij hebben het over een modern appartementencomplex tegenover NS-station Amsterdam Amstel. Het bestaat uit een tweelaagse parkeergarage, een commerciële plint (met onder andere een grote supermarkt en fastfood restaurant) en daar bovenop circa 230 appartementen.

 

Het gebied kent een grote verkeersdrukte en heeft krappe openbare ruimten. Geen omstandigheden voor traditionele bouw. Wel voor het prefab-concept dat wij samen met Ursem ontwikkelden. Deze modulaire bouwwijze vraagt minder tijd, ruimte en verkeersbewegingen, zonder in te boeten aan kosten, energetische prestaties en wooncomfort.

Hierbij verzorgde Schouten Techniek het totale technische pakket, van elektra en zonnepanelen tot klimaat- en sanitairtechniek. Voor de WKO-installaties was Eteck onze opdrachtgever. Alle bouwelementen van de installaties verwerkten wij grotendeels al in de fabriek van Ursem.

Het meest innovatief is onze WKO-installatie (warmte-koudeopslag). Deze biedt op eigen kracht warm tapwater van 40 graden. Normaal gesproken kan dit niet wegens gevaar voor legionella. Diverse specialisten hebben de oplossing van Schouten Techniek getoetst: het werkt goed en veilig. Uniek in Nederland!

De officiële toestemming voor deze installatie had ook een gunstig effect op de totale energieprestatie van het gebouw. Nu voldeed het wél aan de duurzaamheidseisen van de gemeente. Dit was het ontbrekende puzzelstukje. Het project werd goedgekeurd.

Nog een duurzaam wapenfeit: we hebben een regenwaterbuffer van 325.000 liter geplaatst. Deze tijdelijke opslag helpt overbelasting van de riolering te voorkomen. Het regenwater wordt gebruikt om toiletten door te spoelen en om in drogere perioden het sedumdak te bewateren.

Wij gaan graag met je in gesprek

Meewerken aan onze projecten?

Waar wij trots op zijn

Meer projecten

Schouten Techniek ontwijkt netcongestie

Schouten Techniek en VHGM presenteren Triplet bodembron

Fort bij Aalsmeer

28 appartementen Kuin Opmeer

Belgischestraat – Zaandam

Jan Glijnisweg Heerhugowaard