Zoek
Sluit dit zoekvak.
Utiliteitsbouw

De Makroon Amsterdam

Adiabatische koeling? Ja, dat dus!

Klinkt kunstig. En dat is het ook! Adiabatische koeling is effectief, duurzaam en kostenefficiënt. Het werkt namelijk niet met koudemiddel maar door middel van waterverdamping. Bovendien verbruikt dit geen stroom, zoals een airco. Schouten Techniek paste adiabatische koeling toe in een appartementencomplex waar de vloerkoeling onvoldoende werkte.

Dit was het geval in woongebouw De Makroon in hartje Amsterdam. Het bevat 134appartementen en dateert uit 2015. Schouten Techniek heeft de installaties hier niet aangelegd, maar onderhoudt ze wel. Dat ging jaren goed, totdat steeds meer bewoners aangaven dat hun woning ’s zomers te warm werd. De warmtepompen met vloerkoeling trokken het niet. Wat nu?

 

Unieke systeem met verdampingskoeling

Samen met ons adviesbureau kwamen we op adiabatische koeling als oplossing. Het verdampen van water verlaagt hierbij de luchttemperatuur op een milieuvriendelijke manier.Ons systeem is uniek omdat wij hierbij ook energie uit de retourlucht halen. Groot voordeel hiervan is dat het vochtgehalte in de woning gelijk blijft: wij blazen pure buitenlucht in. Dat is gezonder voor de bewoners en geeft minder problemen met vuil in het systeem.

 

Geen bouwtechnische aanpassingen nodig

Een ander voordeel van deze oplossing is dat er geen bouwtechnische aanpassingen nodig zijn. We gebruiken de bestaande kanalen. Op het dak staat nu achter alle drie de luchtbehandelingskasten een extra koelunit. De grootste uitdaging van dit project was het plaatsen van de hijskraan in deze krappe, drukke buurt aan het water!

 

Iedereen blij

De resultaten zijn verbluffend. Bewoners kunnen nu verse lucht inblazen die zes tot acht graden koeler is dan voor de ingreep. Zij zijn blij en opdrachtgever MVGM Wonen is blij. Maar ook Eteck (de energieleverancier) en Friamco (die de luchtkanalen voor ons aanpaste) kijken tevreden op het project terug.

Wij gaan graag met je in gesprek

Meewerken aan onze projecten?

Waar wij trots op zijn

Meer projecten

Fort bij Aalsmeer

28 appartementen Kuin Opmeer

Belgischestraat – Zaandam

Jan Glijnisweg Heerhugowaard

Tramhalte Schagen

Techniekvleugel Martinus College