Zoek
Sluit dit zoekvak.
Woningbouw

Zaankwartier, Wormerveer

Van meelfabriek naar duurzame wijk.


Op het grote terrein waar sinds 1865 de meelfabriek van Meneba stond, verrijst nu het Zaankwartier. In deze wijk worden in de komende jaren onder andere zo’n 680 woningen gebouwd. In een voormalige stoomruimte van Meneba ontwikkelt Schouten Techniek een bijzondere warmte-koudeopslag voor het Zaankwartier.De fabriekspanden worden gesloopt, maar bepaalde silo’s en industriële gevels blijven behouden. Het oude erfgoed vormt een fraai contrast met de moderne, duurzame WKO-installatie, die Schouten Techniek hier realiseert in opdracht van ETECK.


Hoog + laag = energiezuinig.

Er worden diverse bronnen geslagen voor aardwarmte. Vanuit de technische ruimte leggen wij een hoog- en een laagtemperatuurnetwerk aan. De ene is voor verwarming van de woningen (tot ca. 45 °C) de andere voor warm tapwater (tot max. 70 °C). De pomp voor de laagtemperatuurverwarming levert ook voorverwarmd water aan de hoogtemperatuurpomp. Die hoeft hierdoor minder hard te werken. Tezamen vormt dit een efficiënte, energiezuinige oplossing.

 

Regeneratie bodembron via oppervlaktewater.

Voordat het water bij de pompen in de technische ruimte aankomt, is het al voorverwarmd door een bodembron. Dat scheelt veel energie. Maar warmte (energie) die uit de bodem wordt gehaald, moet ook weer worden terug geleverd. Zo blijft de grond in balans. Hiervoor gebruiken wij het warme oppervlaktewater uit de Zaan. Dat maakt geen herrie (alternatieven als luchtwarmtepompen wel) en het kost minder energie. Dat is slim omgaan met de aanwezige elementen!

Wij gaan graag met je in gesprek

Meewerken aan onze projecten?

Waar wij trots op zijn

Meer projecten

Fort bij Aalsmeer

28 appartementen Kuin Opmeer

Belgischestraat – Zaandam

Jan Glijnisweg Heerhugowaard

Tramhalte Schagen

Techniekvleugel Martinus College